Şizofreni

Şizofreni

Şizofreni akıl hastalığı olarak karşınıza çıkar. Kişide mevcut olan dengesiz hal ve hareketlerin ortaya çıkması anlamını da taşır. Şizofreni bir çeşit zekâya da kayan sorunları kapsar. Zekâ açısından bu kişi farklı davranışlar sergileyebilir.

Bu tür tutumlar kişinin genel akıl sağlığı ile yakından ilişkili olan bir durumdur. Özellikle sosyal ortamda her zaman daha belirgin davranışlar ortaya koyarlar. Yani toplumsal alanda anında ayırt edici bir yapıya sahiplerdir.

Şizofreni Nedir?

Şizofreni nedir sorusu son zamanlarda yanıtı aranan soruşlardan biridir. Bu hastalık genel olarak kişinin sağlıksız davranışlar sergilemesini kapsar. Kişi diğer kişilerle aynı davranışa sahip olmaz. O her zaman daha farklı ve ayırt edici bir davranış ortaya koyar.

Özellikle sağlıklı kişilerle kıyaslandığı zaman sosyal alanda şizofreni olan bir kişi daha farklı bir yapıya sahip olur. Sosyal çevre genel olarak bu tür davranışların daha çok ön plana çıktığı bir alandır. Kişi sosyal alanda nasıl davranacağını bilmez. Agresif ve dengesiz bir takım davranışlar ortaya çıkar.

Şizofreni Nedenleri Nelerdir?

Şizofreni nedenleri nelerdir diye merak edenler de vardır. Bunun en önemli nedeni beyin sağlığının bozulmuş olmasıdır. Yani genel olarak beyin sağlığının yerinde olmaması şizofreni hastalığının ortaya çıkmasında etkili olan bir yapıya sahiptir. Beyin sağlığı doğuştan olacağı gibi daha sonradan da ortaya çıkabilir.

Yani bu tamamen kişinin genel sağlığı ile alakalı olan bir durumdur. Ayrıca genel olarak genetik açıdan da bu hastalık ortaya çıkabilir. Yani kalıtsal yolla kişi bu hastalığa sahip olabilir. Aile içinde eğer başka bir üyede bu hastalık varsa bu kişide de hastalık ortaya çıkabilir.

Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

Şizofreni belirtileri nelerdir sorusunun yanıtı tedavi seyri açısından oldukça önemlidir. Bu hastalığın belirtileri arasında ilk etapta kişinin farklı hal ve hareketlere sahip olması yer alır. Kişi kimi zaman durağan bir yapıya kavuşur. Kimi zaman ise çok hareketli bir yapısı ortaya çıkar. Yani tamamen dengesiz olarak gelişen bir durum burada söz konusu olmaktadır.

Bu durum genel olarak kişinin sosyal alanda göstermiş olduğu davranışlar ile daha çok ayırt edici olmaktadır. Yani kişi sağlıksız bir takım davranışları istemeyerek yapar. Bu durumda olan bir kişi bilinçli olmaz. Bilinçsiz olacak şekilde bu davranışlar ortaya çıkar. Üstelik kişi bu davranışlar için kendini dizginleyemez. Yani sağlığı buna el vermez. Ayrıca sanrılar bu hastalığın en yaygın belirtileri arasındadır. Kişi bir süre sonra gerçek ile sanrı arasındaki bağı tamamen zayıflatır. Davranışlarını sanrılarına göre düzenlemeye başlar.

Şizofreni Tanısı ve Tedavisi

Şizofreni tanısı ve tedavisi alanında ön plana çıkan birçok uzman vardır. Bu alanda uzmanlar eşliğinde gerekli tanı en kısa sürede konur. Özellikle bu tanı konduktan sonra kişi sağlığı elverişli ise onun için seans ve terapiler düzenlenir. Bu terapiler yüz yüze olacağı gibi online olarak da yapılabilir.

Şizofreni tedavisinde, ilaç tedavisi şarttır. Tedavi sürecine hasta yakınları da dâhil edilir. Bu nedenle doğru bir uzman ile sürecin yönetilmesi büyük önem taşır. Şizofrenide, başarılı bir tedavi süreci, hastalığın olumsuz etkilerinin, azaltılması ile doğrudan ilişkisi bulunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir