Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluk insanda sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve hep bu düşüncelerin akla yerleşmesine neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık kişinin gündelik hayatını sekteye uğratacak düşüncelere sahip olmasına neden olur. Çünkü beyninde sürekli tekrar eden düşünceler vardır. Bu düşünceler bir süre sonra kaygıya da dönüşür.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif kompulsif bozukluk nedir sorusu bu hastalığa yakalanmış olan bireylerde daha çok merak konusu olmuştur. Sürekli tekrar eden düşünce ve davranışların tümüne obsesif bozukluk denebilir. Kişi bunu istemese de sürekli bu davranış ve düşünceler tekrar etmeye başlar.

Bir müddet sonra sahip olunan bu düşünceler, kişiyi rahatsız etmeye başlar. Bu tür durumlarda anında uzman bir doktordan yardım alınmalıdır. Destek alınmadığı takdirde düşünceler belli bir süreçten sonra mental açıdan zarar verici olabilir. Böyle bir durumda, farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkması konusunda tetikleyici olabilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk nedenleri nelerdir sorusunun yanıtı da merak edilir. Nedenler çok çeşitlidir. Bu nedenler arasında ilk sırada biyolojik nedenler vardır. Biyolojik neden beyin hücrelerinden meydana gelen bir anomalidir. Hücrelerde oluşan bu anomali, tekrar eden düşüncelerin ortaya çıkmasına neden olur.

Diğer bir neden ise, çevresel faktörlerdir. Bunlar içinde ilişki kaygısı, taciz, hastalık gibi durumlar sıralanabilir. Tüm bunlar kişide ister istemez obsesif kompulsif bozukluğa neden olur. Bunlardan kaçınarak bu hastalıktan kurtulmak mümkündür.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri nelerdir diye soranlar için şu şekilde yanıt verilebilir. Kişinin hal ve hareketlerinde alışılmışın dışında değişimler ortaya çıkar. Kişi sürekli bir takıntı halinde olur. İstese de istemese de birçok şeyi kendisi için takıntı haline getirir.

Bir başka belirti, dalgınlıktır. Uzun ya da kısa süreli, donup kalma eylemi ve konuşulanları dinleyememe ve algılayamam da belirtilerdendir. Kalabalık bir ortamda olsa dahi bu dalgınlık durumu kendini göstermeye devam eder.

Kişi uzun süreli olarak aynı ortamda kalamaz. Aynı ortamda kalsa bile bir müddet sonra sıkılmaya başlar. Tüm bu semptomlar süreç içerisinde oldukça yavaş bir biçimde ortaya çıkar. Durum fark edildiğinde gerekli önlemler alınmazsa, belli bir safhadan sonra, belirtiler şiddetlenir. Bu durum kişinin genel olarak hayatını olumsuz etkilemeye başlar.

Obsesif Kompulsif Tanısı ve Tedavisi

Obsesif kompulsif bozukluk tanısı ve tedavisi için bu alanda uzman olan birçok doktor devreye girer. Uzmanlar genellikle tanıyı fiziksel olarak koysa da bugün online yöntemlerle gerekli tanı konmaktadır. Tanı konulduktan hemen sonra tedavi safhasına geçilir. Özellikle tedavi aksatılmadan yapılırsa eğer en kısa süre içinde kişi bu hastalıktan kurtulmuş olur.

Hastalık genel olarak kişide bir takım bozuklukların daha büyük sorunlara yol açmasına neden olur. Bu tür sorunlardan korunmak adına siz de erken tanı ile tedavi olabilirsiniz. Hastalığın tedavisi oldukça basittir. Sadece tedaviye uygun olarak günlük hayatta bir takım değişimler yapmanız gerekebilir.

Bu değişimlerin yanı sıra doktor gözetiminde ilaç tedavisi de uygulanabilir. Obsesif kompulsif bozukluk,  erken tanı ile kısa sürede çözülebilecek sağlık sorunlarından biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir