Kişilik Bozuklukları

Kişilik Bozuklukları

Kişilik bozuklukları genel olarak kişinin oluşturduğu sorunlu kişilik ile alakalı olan bir duruma işaret eder. Yani kişi elinde olamadan bu kişiliğini inşa eder. Bir müddet sonra da bu kişiliğe alışmış olur.

Özellikle sorunlu olarak oluşmuş olan kişiliğin birçok sıkıntılı süreci de vardır. Bu sıkıntılı süreç aile içinde ya da sosyal alanda daha çok ön plana çıkar. Kişi tutarlı bir şekilde hal ve hareketlerini devam ettirir. Fakat kişi hal ve hareketlerinin farkında olmaz.

Kişilik Bozuklukları Nedir?

Kişilik bozuklukları nedir sorusuna şöyle yanıt bulmak mümkündür. Kişinin küçük yaştan itibaren oluşturmuş olduğu sorunlu kişiliktir. Kişi aile yapısı ya da sosyal çevresinden ötürü böyle bir kimlik oluşturur. Fakat bunu yaparken kendisi de neyin doğru ya da yanlış olduğunu bilmez.

Bu tür kişiler için her zaman kendi davranışları daha doğru ve daha tutarlı olur. Yani kişi başkaları yerine sadece kendi tutum ve davranışını göz önünde tutar. Bu tutum ve davranışlar kişi büyüdükçe daha sorunlu bir hale dönüşür.

Kişilik Bozuklukları Nedenleri Nelerdir?

Kişilik bozuklukları nedenleri nelerdir sorusunun yanıtı hastalar için büyük önem taşımaktadır. Bunun en büyük nedeni kişinin yaşamış olduğu çevredir. Kişi çoğu zaman çevresinden bilinçli olarak almış olduğu tutum ve davranışları sergilemeye başlar. Bu tutum ve davranışlar kişinin elinde olmaz. Ancak kişi bunu büyüdükçe üzerine koyarak geliştirmeye devam eder.

Bir müddet sonra bu tutum ve davranışların değişmesi de artık zor olur. Bu da ilerde sosyal alanda kişinin daha büyük sorunlar yaşamasına yol açabilir. Bu tür sorunlar genel olarak kişinin tüm hayatına etki eden sorunlardır. Özellikle de aile içinde büyük bit soruna dönüşebilir.

Kişilik Bozuklukları Belirtileri Nelerdir?

Kişilik bozuklukları belirtileri nelerdir diye merak edenler de vardır. Burada en büyük belirti olarak kişinin sergilemiş olduğu hal ve hareketlerle ön plana çıkar. Kişide ortaya konmuş olan sorunlu hareketler o kişinin kişilik bozukluğuna sahip olduğunu gösterir.

Ancak genel bir tedavi sonucunda bu sorundan kurtulmak da mümkündür. Kişinin bunun için sürece hâkim olması ve tedavi olması gerekir. Aksi taktirde bu tür sorunlar kalıcı ve kalıtsal olarak da gelişmeye devam eder. Hastalığın reddi ya da tedavisinin ertelenmesi, kişinin farklı sağlık sorunları yaşamasına sebep olabilir.

Kişilik Bozuklukları Tanısı ve Tedavisi

Kişilik bozuklukları tanısı ve tedavisi için ilk olarak hasta içerisinde bulunduğu durumu kabullenmeli ve yardım talep etmelidir. Tüm psikiyatrik hastalıkların tedavisinde olduğu gibi kişilik bozukluğunda da hasta ve uzman işbirliği çok önemlidir. Uzmanın önerilerine istisnasız uyum sağlamak, başarılı bir sonuç alabilmek konusunda etkilidir.

Tedavinin ne kadar süreceği de yine kişiye bağlı olan bir süreçtir. Tamamen hastalık ile alakalı olan bir süreç burada söz konusu olur. Ancak sağlıklı bir şekilde tedavi olunursa eğer süreç de olumlu olarak ilerler. Böylece çok kısa bir süre içinde bu sorundan kurtulmak mümkün olur.

Psikolojik tedavi yöntemleri içerisinde terapi son derece yaygın bir uygulama alanına sahiptir. Son yıllarda gelişen teknolojinin de etkisiyle online terapi ile tedavi süreci yürütülebilmektedir. Hastanın tercihine bağlı olarak ister yüz yüze yada online terapiyle kişilik bozuklukları tedavi edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir